Handelen in AEX Aandelen

Handelen in AEX aandelenHet handelen in AEX aandelen is onder beleggers de meest gekozen mogelijkheid. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de AEX index de meest bekende aandelen index is. Deze bekendheid is te danken aan het feit dat de aandelen van de grootste bedrijven er in zijn opgenomen waardoor de index automatisch mee aandacht zal krijgen.

Handelen op AEX index

Bij het handelen in aandelen kiezen voor de AEX index en haar aandelen zal u mooie resultaten op kunnen leveren. In AEX aandelen handelen is niet voor niets een keuze die door alle professionele beleggers gemaakt worden en daar kunt u natuurlijk ook van profiteren. Het feit dat er een heleboel beleggers voor deze aandelen kiezen zal betekenen dat er een soms hoog handelsvolume is waardoor mooie resultaten mogelijk zijn. Toch is het geen automatisme dat in AEX index aandelen handelen vanwege het hoge handelsvolume ook daadwerkelijk winst op zal gaan leveren. Zoals u weet gaat de prijs van aandelen op en neer en het ligt natuurlijk aan de koers op ieder moment of u wel of geen winst maakt. Als u in staat bent om de aandelen goedkoop in uw bezit te krijgen en de prijs stijgt dan zit u goed. Bij het handelen in AEX aandelen kan het echter ook voorkomen dat de prijs begint te dalen voordat u op winst of voldoende winst staat en dat beleggers daarom hun aandelen weer van de hand doen. Dit is nu eenmaal hoe handelen in aandelen werkt en het handelen in AEX index aandelen is daar geen uitzondering op.

Investeren in een bedrijf

Ook is het feit dat het bij de AEX index zo werkt geen unicum, ook bij het handelen in AMX aandelen zal het op dezelfde wijze werken. Dit heeft te maken met het feit dat er geen verschil zit in de aandelen zelf uit de AEX index of de AMX index. Bij het handelen in AEX aandelen zult u immers in een stukje van een bedrijf investeren en dat is ook bij AMX aandelen het geval. Het enige verschil is te vinden in de bedrijven waarvan u de aandelen aan kunt schaffen. Bij het in aandelen handelen EAX fondsen uitzoeken zal betekenen dat u in de vijfentwintig grootste bedrijven op de beurs belegd. De grootte van de bedrijven wordt bepaald aan de hand van de marktkapitalisatie waarde, hiervoor wordt de koers van een bepaald moment vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen. Op deze wijze wordt bij het in Nederlandse aandelen handelen een volgorde bepaald waarin de verschillende fondsen invloed uitoefenen op de AEX index. Deze index zegt dus eigenlijk niets over de aandelen zelf maar zal vooral weergeven wat er op de beurs gaande is en is een weergave van de activiteit. Omdat het bij het handelen in AEX aandelen echter om voornamelijk Nederlandse bedrijven gaat wordt de AEX index door professionele beleggers ook als graadmeter van de Nederlandse economie gezien. Toch gaat deze vergelijking niet helemaal op omdat niet alle bedrijven al hun activiteiten uit Nederland behalen en de resultaten in de echte economie een maand of zes later te zien zijn. Bij het in AEX aandelen handelen, zal de AEX index dus weinig over de economie zeggen maar meer over de handelsdrift van de beleggers.

Hoe kwam de AEX tot stand?

De AEX index is voor het eerst opgericht op vier maart 1983 onder de nam EOE index naar het uit Amerika overgenomen idee van de toenmalige directeur van de vijf jaar eerder opgerichte optiebeurs. Op het moment dat handelen in AEX aandelen mogelijk werd was de enige bestaande index de CBS herbeleggingindex die twee maal per dag uitgerekend werd. De AEX daarentegen werd continu uitgerekend en daardoor werd het handelen in opties op de index mogelijk gemaakt. Waar de optiebeurs de tweede in Europa was die opgericht werd, was als eerste in AEX index aandelen handelen mogelijk volgens een continue uitgerekende index. De andere Europese beurzen volgden enkele jaren later en konden daarbij leren van de ervaringen die in Nederland werden opgedaan. In Nederlandse aandelen handelen die in de AEX index waren opgenomen was in het begin mogelijk in dertien fondsen en daarbij was handelen in Shell ook een mogelijkheid. In de eerste zeven jaar van het bestaan werd de AEX index geleidelijk uitgebreid naar vijfentwintig fondsen en in 1994 werd de naam officieel in AEX veranderd. Hierdoor werd handelen in AEX aandelen natuurlijk pas echt officieel mogelijk maar de manier van handelen bestaat dus al langer. Van de voordelen van deze manier van handelen kunt u natuurlijk ook al langer profiteren. Handelen in AEX index aandelen is vanwege het feit dat de koers volledig per computer bepaald wordt ook heel goed mogelijk via het internet.

Handelen AEX online

De mogelijkheid van het online handelen in aandelen bleek natuurlijk een de manier van handelen die de toekomst zou hebben. Terwijl de alle transacties tussen de verschillende handelaren natuurlijk ook via de computer verlopen en de beursvloer er verlaten bij ligt, zal het handelen in AEX aandelen via het internet hier naadloos bij aan sluiten. Natuurlijk maakt men hierbij gebruik van de diensten van een dienstverlener die toegang heeft tot de aandelen beurs. Deze dienst verlener zal de zaken met de verschillende handelaren afhandelen en daardoor een vergoeding vragen. Bij het handelen AEX aandelen uitzoeken zult u dan ook doen via de software of via uw beleggingsrekening die u aan moet maken voordat u van de diensten van uw aanbieder gebruik kan maken. Zodra u de opdracht verleend zal de dienstverlener deze uit gaan voeren en zal de transactie uitgevoerd worden. In AEX aandelen handelen kan ook op een andere manier waarbij u de aandelen niet daadwerkelijk in uw bezit krijgt. Is dit geval sluit u een overeenkomst af op de ontwikkeling van de koers van een aandeel of zelfs van de index. Handelen in AEX aandelen zal op deze manier iets meer risico met zich mee brengen maar aan de andere kant zal de inleg door gebruik van een hefboom ook kleiner zijn waardoor het verlies weer beperkt wordt. Het is maar net waar uw voorkeur naar uit gaat maar in ieder geval zult u met AEX index aandelen handelen veel keuze hebben uit aandelen van de bekendere bedrijven.

Back to Top