Handelen in KPN

Handelen in KPNEr zijn meerdere bedrijven op de Amsterdamse aandelen beurs genoteerd die in het verleden staatsbedrijven waren. Bij het handelen in KPN zult u niet alleen beleggen in de grootste telecom aanbieder van Nederland maar ook in een voormalig staatsbedrijf. Zoals we in hert verleden hebben geleerd is privatisering echter geen garantie voor een absoluut zekere toekomst.

Voormalige staats bedrijven

Bij het handelen in aandelen hebt u dus de keuze uit meerdere voormalige staats bedrijven die nu zelfstandig of na een fusie in een nieuw bedrijf opereren. De handel in KPN aandelen is daar natuurlijk een voorbeeld van maar ook handelen in PostNL is hierbij te noemen. Tot het voormalige PTT in 1989 verzelfstandigd werd KPN en PostNL zelfs beide een onderdeel van de PTT. Een ander voorbeeld is te zien bij handelen in ING waar de Postbank in opgenomen is en inmiddels een volwaardig deel van de organisatie is. Als u bij het in aandelen handelen KPN kiest dan zult u dus beleggen in een telefonie bedrijf dat de langste geschiedenis in Nederland heeft. Voor de verzelfstandiging was er immers geen concurrentie mogelijk in Nederland maar sinds de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg KPN concurrentie terwijl het zelf ook over onze landsgrenzen mocht gaan kijken. Het handelen in KPN dat sinds 1994 mogelijk is na de beursgang betekende dat u net als de Nederlandse staat een aandeelhouder was van een bedrijf dat het moeilijk had op de veranderende markt. De KPN aandelen bereikten aan het begin van deze eeuw een absolute piek maar met het uiteenspatten van de internet bubbel ging ook de koers sterkt omlaag.

Moeilijke start voor de commerciële onderneming

Naast de internet bubbel hadden ook een aantal strategische beslissingen een zeer negatief effect op de koers van de aandelen. Het was duidelijk dat het voormalige overheidsbedrijf het moeilijk had zich te handhaven als commerciële onderneming. Het handelen in KPN werd ook steeds minder een speculatieve belegging en het feit dat de Nederlandse overheid in 2005 en s006 besloot haar laatste aandelen van de hand te doen, zorgde er voor dat het bedrijf volledig op eigen benen kwam te staan. Bij het beleggen in de AEX KPN aandelen kopen zal vandaag de dag dan ook betekenen dat u belegt in een bedrijf dat geheel door de markt gecontroleerd wordt. Het feit dat KPN hierdoor over de landsgrenzen kan kijken betekend ook dat buitenlandse bedrijven naar KPN kunnen kijken. Dit is dan ook hoe handelen in KPN aandelen heeft in 2012 de interesse opgewekt van de Mexicaanse telecom aanbieder América Móvil dat eigendom is van de rijkste man ter wereld Carlos Slim. Hij plande een eigendom van achtentwintig procent omdat hij bij een groter aandeel een bod op het hele bedrijf wilde doen. Voor het handelen in KPN is dit geen verkeerde ontwikkeling want hij steunt de maatregelen die sinds 2002 worden genomen om de schuldenlast van drieëntwintig miljard terug te dringen. Van het randje van de afgrond is KPN nu aan het uitgroeien tot een wederom belangrijke speler en de handel in KPN aandelen zal hierdoor weer een interessante mogelijkheid worden.

Problemen nog niet voorbij

De problemen zijn voor KPN ver van over, de schulden uit het verleden kunnen natuurlijk niet zomaar terug betaald worden en de markt blijft onderhevig aan veranderingen. Het handelen in KPN betekend dat u naast in het KPN ook deel neemt in een groot aantal andere merken. XS4ALL en Telfort zijn beide onderdelen van KPN waarin samen met KNP Internet, onder andere Planet Internet, HetNet en Tiscali zijn opgenomen. Op het gebied van telefonie zijn de onderdelen van Telfort en Hi al langer opgenomen in KPN Telefonie en dit past allemaal in de herstructurering van het bedrijf waarmee op kosten bespaard zal moeten worden. As deze operatie succesvol is zal bij aandelen handelen KPN een solide investering moeten worden. Deze operatie loopt parallel aan het verder integreren van de overnames die ook in deze moeilijke tijden door zijn gegaan. De laatste overname was die van het beursgenoteerde Getronics waardoor de KPN aandelen een positieve impuls kregen. Al deze activiteiten zullen voornamelijk op Nederland betrekking hebben maar ook in de landen om ons heen is KPN volop actief. KPN heeft daarvoor zelf buitenlandse ondernemingen over genomen of werkt in samenwerking met buitenlandse partijen. Handelen in KPN is dus een zeer Europese en in sommige gevallen dus een wereldwijde belegging waarbij ruim dertig duizend werknemers een omzet van ruim twaalf miljard realiseren. Omdat er nog steeds gekampt wordt met een schuld uit het verleden moet u van het dividend niet al te veel verwachten en dat geeft AEX KPN aandelen een ietwat speculatief karakter.

Schulden KPN

Omdat de winst van KPN continue onder druk staat door de schuldenlast zal dit ook gevolgen hebben voor de koers van de aandelen. Als u het koersverloop bekijkt dan zult u zien dat een koers stijging op de langere termijn niet heel erg waarschijnlijk is zonder dat de schulden problematiek definitief opgelost wordt. Het handelen in KPN krijgt volgens de plannen te maken met een nieuwe aandelen uitgifte om meer kapitaal voor investeringen aan te trekken. Hoe dit uit zal pakken op de beurzen is natuurlijk afwachten maar u zult bij het handelen in AEX aandelen wel voor KPN kunnen blijven kiezen. Dit is ook hoe handelen in KPN aandelen tot nu toe gedaan kon worden en dat blijft naar alle waarschijnlijkheid mogelijk. Als de overname geruchten door het Amerikaanse AT&T waarheid worden dan is de kans groot dat KPN ook een interessante notering aan de Amerikaanse aandelen beurs zal krijgen. De handel in KPN aandelen zal dan natuurlijk wel heel erg anders vorm gaan krijgen maar niet minder interessant worden. Dit blijft in dat geval overigens wel gewoon mogelijk door te kiezen voor online handelen in aandelen. Het handelen in KPN vindt nu immers ook al voor het overgrote deel plaats via het internet waarbij zeker op de kortere termijn zeer mooie resultaten te behalen zijn. Dit is dan ook waar de meer speculatievere beleggers op in zetten en war u ook van kunt profiteren. De KPN aandelen blijken hiervoor vooral geschikt te zijn al is het natuurlijk mar net wat voor belegger u bent.

Back to Top