Populaire Aandelen

Populaire aandelenEr is geen vuistregel te bedenken in welke aandelen u het beste kunt beleggen en het hangt dan ook voor een groot deel af van uw eigen voorkeur waar u voor kiest. Toch kunt u wel stellen dat populaire aandelen voor een goede reden populair zijn en het is de moeite waard om daar op te letten bij het beleggen.

Wat zijn populaire aandelen?

Dat het handelen in aandelen die populair zijn de moeite waard is om op te letten heeft voornamelijk te maken met het feit dat ze populair zijn. De populariteit wordt bepaald door hoe vaak en hoe veel er in die bepaalde aandelen gehandeld wordt. Het feit dat er veel in een bepaald aandeel gehandeld wordt zal natuurlijk consequenties hebben voor de prijs van de aandelen. De meest gehandelde aandelen kunnen natuurlijk niet telkens voor dezelfde prijs verhandeld worden en ook zullen kleine stijgingen niet veel beleggers overtuigen om de aandelen snel weer van de hand te doen. U kunt dus zeggen dat een groot handelsvolume van een aandeel ook gepaard gaat met een substantiƫle stijging van de koers. Dit is natuurlijk net waar u naar op zoek bent, een aandeel dat een goede koersgroei door maakt waardoor de populaire aandelen op overzienbare of zelfs korte termijn een mooie opbrengst op kunnen leveren. Nu is het echter niet zo dat alle aandelen die vaak verhandeld worden ook altijd een stijging laten zien. Er zijn ook aandelen die wel veel verhandeld worden maar die niet altijd in prijs stijgen, de stijging kan natuurlijk ook niet oneindig door gaan maar toch kunnen deze aandelen die fluctueren wel interessant zijn.

Populariteit aandelen

Het is dus de frequentie waarin een bepaald aandeel wordt verhandeld die bepaald hoe populair het aandeel is. Toch is dit niet de enige reden die bepaald wat populaire aandelen zijn want er zijn meer zaken die dit kunnen bepalen. Hierbij moet u denken aan de resultaten die een bedrijf behaald en de naam die een bedrijf en daarmee hun aandelen hebben opgebouwd. Als een bedrijf en de aandelen van dat bedrijf erg populair zijn dan zegt dit nog niet dat de waarde van de aandelen altijd toe neemt. Bij de aandelen handel populaire aandelen uitzoeken, wil dus niet zeggen dat u ook automatisch op winst zult komen te staan. Dit is bijvoorbeeld goed te zien als u kiest voor aandelen kopen wilt van bedrijven die net een piek bereiken in de aandelen koers. De meeste handel in aandelen zal direct na die piek plaats vinden omdat het aandeel nog een bepaalde populariteit heeft. Toch zal al heel snel blijken dat de dalende koers een flinke tik uitdeelt aan het aandeel en de koers er van en er zal dan ook minder in gehandeld worden. Er wordt op dat moment alleen nog in de populaire aandelen gehandeld door beleggers die hun winst willen nemen voordat het te laat is als de koers nog verder zakt. Dit zal natuurlijk in het beste geval de koers daling vertragen maar vaak is deze wel onvermijdelijk. Blijft natuurlijk alleen de vraag nog over wat zijn de populaire aandelen waarin u kunt beleggen.

Aandelen in bedrijven

Over het algemeen zijn dit de aandelen waarin veel gehandeld wordt omdat er veel rond een bedrijf te doen is, of omdat het bedrijf een stabiele waarde op de beurs is. Bij de populaire aandelen kunt u bijvoorbeeld dus handelen in Shell omdat dit bedrijf al jaren een erg belangrijk fonds is dat wel pieken en dalen telt maar toch altijd weer overeind krabbelt. Iets anders lijkt dit te gaan bij handelen in PostNL omdat de concurrentie van andere post aanbieders en email verkeer een zware wissel trekken op de resultaten van het bedrijf. Toch zijn dit beide aandelen die populair zijn en dat heeft mede te maken met het feit dat het echte Nederlandse aandelen zijn. We willen het in dit land niet altijd toe geven maar stiekem zijn we behoorlijk chauvinistisch en zullen dan ook eerder voor bekende Nederlandse fondsen kiezen. Onder de meest gehandelde aandelen zult u ook KPN en BM tegen komen en ook handelen in ING is een door veel beleggers gemaakt keuze. Er zijn natuurlijk vijfentwintig fondsen in de AEX index en nogmaals vijfentwintig in de AMX index waaruit u kunt kiezen. Omdat echter de AEX index de bekendste index is zult u daar vooral de populaire aandelen vinden. Het feit dat deze index het meeste in het nieuws komt en de AMX index veel minder naamsbekendheid heeft draagt hier zeker aan bij. De het over in de handel populaire aandelen gaat wil echter niet zeggen dat u daar ook de meeste kansen op winst mee maakt.

Aandelen koers

De winst die u behaald met het handelen in aandelen zal voornamelijk afhankelijk zijn van het verloop van de koers van een aandeel. Deze koers wordt weer bepaald door de handel in dat aandeel door het mechanisme van vraag en aanbod. De populaire aandelen kunnen bijvoorbeeld veel worden aangeboden waardoor de prijs daalt. Ook kan er veel handel plaats vinden door de hogere vraag waardoor de prijs zal stijgen en op beide manieren zal de koers afhankelijk zijn van het handelsvolume. De meeste handel in aandelen zal echter ook afhankelijk zijn van het zogenaamde sentiment op de beurs. Dit is iets dat niet eenvoudig te definiƫren is maar het komt er op neer dat een aandeel dat niet zo lekker ligt bij beleggers al snel gedumpt zal worden waardoor de prijs daalt. Onder beleggers populaire aandelen kunnen beloond worden met een prijsstijging als iedereen opeens die aandelen wil hebben. Omdat de beleggers zich sterk laten leiden door het nieuws dat er rond een bedrijf en dus hun aandelen speelt, is het dan ook belangrijk om dat in de gaten te houden. Door veel tegenstrijdige berichten kunnen aandelen die fluctueren bijvoorbeeld vermeden worden waardoor de prijs zal stabiliseren. Omdat de aandelen uit de AMX index veel minder bekend zijn zal er ook minder nieuwswaarde in zitten en zult u er minder over horen. Wat zijn de populairste aandelen zal dan ook niet snel over de AMX gaan maar het is natuurlijk wel mogelijk.

Back to Top